2021

Podzimní koncert – Mozartovo Requiem – 21. 10. Kostel sv. Jakuba, Příbram a 2. 11. Kostel sv. Ignáce z Loyoly, Jihlava

Po nucené dvouleté odmlce nám situace konečně dovolila vám posluchačům i nám hudebníkům zpříjemnit několik podzimních chvil překrásnou hudbou Wolfganga Amadea Mozarta, jeho Requiem. A to hned dvakrát, poprvé v Příbrami v předvečer Svátku všech svatých, v neděli 31. listopadu, podruhé v úterý 2. listopadu v Jihlavě.

Příbramská filharmonie je soubor čistě instrumentální, Requiem bylo ale napsáno nejen pro orchestr, ale také pro pěvecký sbor a sólisty, nositele hlubokého textu zádušní mše. Bylo nám velikou ctí a potěšením, že jsme mohli spojit síly se skvělými sólisty Alenou Kopeckou, Pavlou Štěpničkovou, Peterem Malým a Petrem Sejpalem, ale také s Jihlavským smíšeným pěveckým sborem Melodie pod vedením Pavla Saláka, který během covidových dní Mozartovo dílo nastudoval a právě letos s námi společně provedl. Hlasy Jihlaváků se pod taktovkou naší dirigentky Veroniky Kopecké společně s našimi nástroji poprvé rozezněly v kostele svatého Jakuba staršího v Příbrami právě v neděli 31. října a potěšili příchozí obyvatele Příbrami a okolí. Nás naopak za těmi jihlavskými o dva dny později čekal výlet do jejich města. Zde v místním kině Dukla proběhlo během odpoledne i promítání filmu Jednotka intenzivního života od režisérky Adély Komrzý s následnou besedou s paliatrem Ondřejem Kopeckým, jedním z hlavních protagonistů filmu a zároveň zúčastněným violoncellistou. Provedení Requiem v chrámu svatého Ignáce tak symbolicky završilo celý odpolední program, který se nesl v duchu paliativní péče, její důležitosti a opravdového poslání. Výtěžek koncertu šel poté na podporu domácích hospiců na Jihlavsku.

Oba chrámy, ten příbramský i ten o mnoho větší jihlavský, mohly být pro naši nesmírnou radost zcela zaplněny i přes všechna epidemiologická opatření, a i se tak stalo. Věříme, že stejně jako my plni krásné hudby odcházeli z koncertů všichni posluchači. Děkujeme za nádherný zážitek všem, kteří se na jeho realizaci podíleli.

Filharmonie v lesním divadle Skalka, 23. července

Již po druhé jsme se představili v pohádkovém prostředí Lesního divadla Skalka. Příbramská filharmonie po téměř roční covidové pauze odehrála nezapomenutelný koncert plný valčíků, polek a dalších posluchačsky atraktivních skladeb. Po jejím vystoupení zahráli světově uznávaní Clarinet Factory.

Pf před Oblastní nemocnicí Příbram, 18. květen

Část naší smyčcové sekce dnes rozdávala radost pod okny Oblastní nemocnice Příbram . Pro potěšení pacientů, zdravotníků a hlavně naší úžasné Aleny Kopecké se synem Kubíkem jsme zahráli skladby Na krásném modrém Dunaji a Valse triste.